Tarım, Sanayi ve Bilgi Devrimi

Atakan Erdoğan
3 min readDec 13, 2020

İnsanlık tarihinin en önemli devrimi olan Tarım Devrimi ekonomi biliminin oluşmasında önayak olmuştur. Tarım Devrimi ile küresel ve ekonomik yaşayış biçimi değişmiş, göçebe yaşam biçimini benimseyen kitleler “Toplum” olabilecek yerleşik hayata geçerek nüfuslaşmışlardır.

Bunun sonucunda tarımsal üretim araçları icat edilmiş ve iktisat biliminin üretim temeli oluşmuştur. Nüfuslaşma medeniyetleri, medeniyetler ise ekonomi anlayışının gelişmesini ve köylü sınıfının İnşaa’sını tetiklemiştir.

Dönemin getirdiği şartlar ile Tarım Devriminin etkilerinden biri olan nüfus artışı, toplumlarda düzensizlik yaratmıştır. Bundan dolayı kabileler ve beylikler otoriter anlayış biçiminin hâkim olduğu bir yapıya bürünmüştür. Bu düzen burjuva sınıfını yaratmıştır. Tarımın zorunlu bir hale gelmesi ile ticaret gelişmiştir.

Toplumların Modern Çağda bile en büyük ekonomik geliri tarım ve sanayi sektöründen gelmektedir. Sanayi Devrimi modern toplumun yeni bir ekonomik çağa geçiş anahtarıdır.

Bu devrimle yeni ekonomik anlayışlar, yeni işçi sınıfı (Proletarya), buharlı makineler gibi sanayi lokomotifleri icat edilmiştir. İşçi sınıfının temelleri Tarım Devriminde oluşan köylü sınıfına dayanmaktadır. Köylü sınıfından farklı olarak bu işçi sınıfları büyük işletmelerde birleşerek işçi gruplarını oluşturmuşlardır.

Buna rağmen sanayileşme yarışı içinde burjuva sınıfından olan patronlar büyük kârlar elde etmiş ancak işçi sınıfı hor görülüp, yıpratılmıştır. Sanayi devrimi ile ham madde arayışı meydana gelmiş ve bu da “emperyalizm” doğurmuştur. Bunun peşinden toplumlar arası işgal, savaş ve sömürü gözlemlenmiştir ve hâlâ gözlemlenmektedir.

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük devriminin içinde yer alan insanlar olduğumuzu bana düşündüren Bilgi veya Bilişim Devriminin temelleri Sanayi Devrimine dayanmaktadır. Bilişim Devrimini Sanayi Devriminden ayıran hiç kuşkusuz ki “internet” olmuştur.

İnternetin bulunması ile kıtalar arası iletişimin boyutları değişmiş. İş modelleri evrilmiş ve yeni bir Sosyo-Ekonomik global bir dünya oluşmuştur. Fırsat eşitliğinin yakalanmasında büyük rol oynayan Bilişim Devrimi ile insanoğlu her bir bilgiye bir tık kadar uzaktır. Hayatında hiç gitmediği bir yere E-ticaret yaparak etki alanını genişletebilme fırsatı bulmuştur. Bunun yanında temel olarak bu dönem de ilgi odağı “Bilgi Ekonomisi” olmuştur.

Bir finansal yapının değerlemesi bilgisi üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Örnek verecek olursak internet devlerinin data ve datayı işleyebilecek firmalara dönüşmeleri artık bilginin paradan daha değerli olduğunu kanıtlamaktadır. Ek olarak bugünlerde adlarını sıkça duyduğumuz, iki Türk kökenli bilim insanımızın olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech firmasının değeri 20 Milyar Euro’yu aşmıştır. Bilgi çağında bilgiyi işleyen ve somutlaştırabilen firmalar ekonomik anlamda rağbet görmektedir.

Bu 3 devrim insanoğlunun hayatta kalma becerilerinde sıçrama yaptığı 3 büyük dönüm noktasıdır. Bu zamanların her birinde insanların yaşayış biçimleri değişmiştir. Gerek sosyal anlamda gerek ekonomik anlamda gerekse ruhsal anlamda arayış ve hedefleri farklılaşmıştır. Ekonomik temeller de bu dönemlere göre her zaman şekil almış ve evrilmiştir.

--

--